Examens

Karate beoefenen betekent trainen met een doel. Een van die doelen kan zijn ooit de zwarte band te behalen. Vergelijk het met het nemen van rijles, waar het doel het behalen van een rijvaardigheidsbewijs / rijbewijs is of het volgen van een schoolopleiding met als doel het diploma.

Op weg naar de zwarte band zul je tussentijds examens af dienen te leggen. Net als op school heeft ieder hoger examen weer meer en/of moeilijkere oefenstof. Dit is vergelijkbaar met een schoolopleiding; zodra je een klas hoger komt dien je moeilijkere oefenstof eigen te maken. Het eerste examen kun je al afleggen na zo'n 3 maanden trainen (zie schema hieronder).

Hoe langer je Karate beoefent, hoe hoger de graad / band, hoe langer de periode tussen de examens kan zijn. Tussen de eerste examens kan 3 a 4 maanden zitten, bij de hogere banden kan daar wel een half jaar tot een jaar tussen zitten. Bij dangraden (hogere zwarte banden) kan daar zelfs jaren tussen zitten. Dat zijn ervaringsjaren. Dit kunnen we vergelijken met piloten die aan een minimaal aantal vlieguren dienen te voldoen voordat zij hun brevet kunnen behalen. Ook in Karate dien je een aantal trainingsuren te hebben volmaakt. De tijd tussen de examens kan ook worden be�nvloed door het aantal trainingsuren per week. Het is begrijpelijk dat iemand die 3x per week traint sneller vordert dan iemand die 1x per week traint. Dit houdt in dat degene met de meeste trainingsuren eerder examen kan afleggen dan degene die minder heeft getraind. Toch gaat dat niet altijd op. Zo kan iemand aanleg hebben of totaal niet; zo kan iemand veel thuis trainen of alleen op de sportschool. Ook kennis van de Japanse terminologie is belangrijk en kan thuis worden geoefend, maar ook extra conditietraining (zoals hardlopen, opdrukken, buikspieren, squats ), Ippon Kumites en kata's zijn onderdelen die je zelf of thuis kunt oefenen en ten goede komen aan het sneller vorderen. Het is tegenwoordig een stuk makkelijker geworden Karate te leren; 100 jaar geleden waren er geen Karate boeken met plaatjes, tekst en uitleg; tegenwoordig hebben we vele hulpmiddelen; boeken, video's. DVD's, internet, Youtube et cetera. Maar vergeet niet dat dat slechts hulpmiddelen zijn; het echte werk leer je in de Dojo (sportzaal); daar krijg je les, wordt kritisch naar je vorderingen gekeken, krijg je begeleiding, krijg je aanwijzingen en kun je met partners oefenen.

Bij Kyokushin beoefenaars kunnen we aan de kleur van de banden zien tot welk niveau men gevorderd is. Tijdens ieder examen dient men zich te bewijzen middels vastgestelde en verplichte exameneisen. Deze bestaan onder meer uit onderdelen als kihon (basis technieken), kumite (vechten met tegenstanders), kata (uit het hoofd geleerde vastgestelde vormen) en tameshiwari (breektesten; het breken van stenen, dakpannen, planken, honkbalknuppels et cetera).

Bandvolgorde bij Kyokushin Karate is: Wit, Oranje, Blauw, Geel, Groen, Bruin, Zwart

Judo (en semi contact Karate) hanteren een andere bandvolgorde: Wit, Geel, Oranje, Groen, Blauw, Bruin, Zwart

Indicatie van de minimale trainingsduur om voor een volgende graad / volgend examen in aanmerking te komen. Er kunnen uitzonderingen voorkomen; zoals personen die naast de lesuren ook veel thuis trainen, personen die al een andere Karatestijl of andere Martial Art hebben beoefend en daardoor een voorsprong hebben op beginners. Uiteraard is een en ander ook afhankelijk van aanleg en hoe vaak men per week / maand traint.

Graad Minimale trainingsduur
sinds voorgaand examen
Minimale tijdsduur dat     
men Karate beoefent
10e Kyu 3 maanden 30 lessen
9e Kyu 3 maanden 40 lessen 6 maanden 70 lessen
8e Kyu 3 maanden 46 lessen 9 maanden 116 lessen
7e Kyu 4 maanden 54 lessen 12 maanden 170 lessen
6e Kyu 4 maanden 60 lessen 15 maanden 230 lessen
5e Kyu 4 maanden 66 lessen 18 maanden 196 lessen
4e Kyu 6 maanden 80 lessen 24 maanden 376 lessen
3e Kyu 6 maanden 90 lessen 30 maanden 466 lessen
2e Kyu 6 maanden 104 lessen 36 maanden 570 lessen
1e Kyu 6 maanden 130 lessen 42 maanden 700 lessen
1e Dan 12 maanden 300 lessen 54 maanden 1000 lessen
2e Dan 24 maanden
3e Dan 36 maanden
4e Dan 48 maanden
5e Dan 60 maanden
6e Dan 72 maanden


Translate the website

Karate Kids Corner
Schoolkarate

Wij werken mee aan het project
Schoolkarate
op basis- en middelbare scholen
Foto album

Wedstrijdtraining Ruud Muller Shihan
Wedstrijdtraining Ruud Muller Shihan