'OSU no Seishin'; the spirit of OSU

Wanneer zeg je 'OSU'

osu Binnen het Kyokushin is 'OSU' een algemene uitdrukking van respect. 'OSU' wordt gebruikt om woorden en zinnen te vervangen. Als je elkaar groet, een vraag beantwoordt, als je de trainingzaal of wedstrijdmat betreedt of verlaat, zeg je luid hoorbaar 'OSU'; dit gaat meestal gepaard met een korte buiging. 'OSU' wordt uitgesproken als 'OESH' of 'OOSH'.

'OSU' betekent geduld, respect en waardering. Het regelmatig gebruiken van het woord 'OSU' werkt mee aan een sterke ontwikkeling van ons lichaam en geest en is mede om onszelf constant te herinneren aan deze onmisbare kwaliteiten.

In Kyokushin wordt iedere vraag beantwoord met 'OSU'. Iedere instructie of vraag in de klas, wordt beantwoord met 'OSU' in plaats van 'ja' of 'Ik begrijp het'. Zelfs 'neem mij niet kwalijk' wordt vervangen door 'OSU'. Maar ook begroeten en afscheid nemen gebeurt respectvol middels 'OSU', zelfs tijdens het Jiyu Kumite, sparring oftewel het vrije gevecht. Als tijdens het oefenen van het vrije gevecht je tegenstander een goede, harde techniek plaatst, zeg je 'OSU'; om de volgende redenen:

  • Je complimenteert de ander met zijn vaardigheden.
  • Je bedankt degene dat hij/zij jou op je zwakke plekken wijst.
  • Je laat merken dat je over kyokushin spirit beschikt en in staat bent om door te gaan.
'OSU' is een uiting van respect, Tijdens wedstrijden of een toernooi buigen beide vechters, onder anderen naar elkaar en de scheidsrechter, en zeggen 'OSU', zowel voor- als na het gevecht.

Kyokushin beoefenen is respect voor elkaar hebben en dit ook tonen. Net als in het leger dienen hogere rangen / hogere banddragers respectvol gegroet te worden. Binnen het Kyokushin zijn die graden namelijk keihard verdiend.

Kyokushin vraagt je een sterk lichaam en een sterke geest te ontwikkelen; jezelf keer op keer te bewijzen, zowel tov jezelf als anderen. Om dit te bereiken zijn er binnen het Kyokushin strenge richtlijnen.

Kyokushin staat ook voor leren door vallen en opstaan; niet kiezen voor de makkelijkste weg. Terwijl als je op de grond ligt blijven liggen de makkelijkste optie lijkt, kiezen we als Kyokushin beoefenaars toch iedere keer weer voor opstaan en doorgaan�.

Het woord 'OSU' komt voort uit de Japanse Kanji tekens 'Oshi Shinobu'. De Engelse vertaling hiervan is: 'Push yourself to your limits'. In het Nederlands: 'Dwing jezelf te volharden en je grenzen te bereiken'. Met deze instelling verdien je zowel zelfrespect als respect van anderen. Shinobu betekent overigens letterlijk vertaald 'lijden', 'verdragen', 'ondergaan' of 'lijdensweg'.

Kyokushin beoefenaars wereldwijd voelen zich enorm met elkaar verbonden; daarom is er, met name tijdens wedstrijden en trainingen, een gemeenschappelijke internationale communicatie; dojo taal: de taal van 'OSU'.

osu
osuTranslate the website

Karate Kids Corner
Schoolkarate

Wij werken mee aan het project
Schoolkarate
op basis- en middelbare scholen
Foto album

Wedstrijdtraining Ruud Muller Shihan
Wedstrijdtraining Ruud Muller Shihan