Oyama Masutatsu, de grondlegger van het Kyokushin Karate

Mas Oyama Masutatsu Oyama (op z'n Japans eerst de achternaam, dus Oyama Masutatsu) werd geboren in 1923 nabij Seoul in Zuid- Korea. Hij beoefende en bestudeerde onder meer Chinees Kempo vanaf zijn negende jaar. Toen hij twaalf jaar oud was trok hij naar Japan om te studeren aan de luchtvaartschool. Het liep echter anders en hij specialiseerde zich al snel in diverse vechtsporten; o.a. Judo en Karate. Hij trainde Karate onder uit Okinawa afkomstige grootmeesters; onder de grondlegger van het moderne Karate (Shotokan) Gichin Funakoshi en het Goju Karate onder Gogen Yamaguchi. Hij maakte zo snel vorderingen dat hij op zijn zeventiende jaar 2e Dan en op zijn vierentwintigste 4e Dan werd. Tijdens de oorlog werd hij opgeroepen voor militaire dienst. Na de oorlog in 1947 won hij de Japanse Karate kampioenschappen.

Nadat hij besloten had zich voor de rest van zijn leven te wijden aan het verspreiden van de kunst en kennis van Karate, trok hij zich een jaar terug uit de bewoonde wereld en leefde eenzaam in de bergen. Hij trainde dag en nacht; tussendoor mediteerde hij volgens de regels van Zen en las hij ontelbare boeken, zoals over Japan's beroemdste Samurai; de onverslaanbare Musashi Miyamoto. Gedurende deze periode mediteerde hij regelmatig onder ijskoude watervallen en verbrijzelde hij rotsen en bomen met blote handen en voeten. In 1951 keerde hij terug naar de bewoonde wereld en niet veel later opende hij zijn eigen school; de Oyama Karate school. Later werd de naam Kyokushin (de ultieme waarheid) als stijlnaam geadopteerd. Hij maakte snel naam, daar zijn kunnen fenomenaal was; zo doodde hij onder meer een stier met zijn blote handen! Mas Oyama reisde over de hele wereld om zijn Karate te demonstreren; hij versloeg wereldwijd allerlei vechtsporters, zoals boksers en professionele worstelaars. Dit resulteerde in vele volgelingen. Ten tijde van zijn dood, in 1994, was er geen land waar nog geen Kyokushin Karate werd beoefend en telde zijn wereldwijde organisatie ruim 15 miljoen leden. Kuristina Oyama Vandaag de dag zijn er wereldwijd (geschat) ruim 25 miljoen Kyokushin beoefenaars; echter verspreid over diverse organisaties. Nederland was in 1961 het eerste Europese land waar Kyokushin werd beoefend. Inmiddels telt Nederland ruim 150 Kyokushin scholen en ruim 7000 beoefenaars; van beginners tot hoge dangraadhouders.

Mas Oyama's dochter Kuristina Oyama is sinds de dood van haar vader de beschermvrouwe van de IKO Kyokushinkaikan, ook wel IKO Sosai genoemd, de organisatie die haar vader ooit oprichtte. Zij schreef het voorwoord in het boek dat Willem Brunekreef schreef over Kyokushin en haar vader. Onze sportschool is bij deze organisatie aangesloten.

Translate the website

Karate Kids Corner
Schoolkarate

Wij werken mee aan het project
Schoolkarate
op basis- en middelbare scholen
Foto album

Wedstrijdtraining Ruud Muller Shihan
Wedstrijdtraining Ruud Muller Shihan