Redenen om Kyokushin Karate te gaan beoefenen

Ontstressen, geestelijke ontspanning, lenig(er) worden, beter in je vel zitten, conditie / uithoudingsvermogen opbouwen, spierkracht vergroten, je grenzen verleggen, afvallen / vet verbranden, jezelf leren verdedigen, meer zelfvertrouwen krijgen, je innerlijke kracht ontdekken.

Jezelf overwinnen is een groter doel dan anderen overwinnen.

Karate is een gezonde lichaamsoefening voor mannen en vrouwen, jong en oud. De minimumleeftijd bij ons is (bijna) 6 jaar; er is geen maximumleeftijd. Kyokushin Karate is een dynamische sport; waarbij praktisch alle spiergroepen van het lichaam worden gebruikt. Zo worden onder meer kracht, lenigheid, lichaamsco�rdinatie, uithoudingsvermogen en snelheid verbeterd, maar ook het zelfvertrouwen groeit.

Kyokushin Karate is voor ieder wat wils. Je kunt het recreatief beoefenen, maar het ook fanatiek en/of als wedstrijdsport beoefenen. Qua wedstrijden kan men aan Kata wedstrijden (verplichte vormen) of aan Kumite (vechten) wedstrijden deelnemen. Deelname aan wedstrijden is geen vereiste binnen onze Karateschool; daar kiest men zelf voor. Wij zullen echter altijd onervaren leerlingen tegen zichzelf beschermen en nooit aan grote toernooien laten deelnemen voordat zij daar aan toe zijn. Er zijn echter ook toernooien voor beginners.

Kyokushin Karate is zowel zelfverdediging, vechtsport als gevechtskunst. Kyokushin Karate beoefening is tevens geestelijke ontwikkeling; karaktertraining / training in zelfdiscipline.

Karate betekent dus ook trainen met je geest: je lichaam beter leren kennen, je zelfbeheersing verbeteren, het opbouwen van doorzettingsvermogen en het verbeteren van het concentratievermogen. Algemeen gezegd: Het uiteindelijke doel van Kyokushin Karate is de verbetering van de lichamelijke en geestelijke conditie van de beoefenaar.

Binnen onze Karateschool staat saamhorigheid centraal. Nieuwe leden worden hartelijk verwelkomd en ge�nformeerd; gevorderde leerlingen zullen voor, tijdens en na de les tijdens altijd bereid zijn minder gevorderde personen te helpen.

Tijdens onze lessen is altijd ruimte om aan jezelf te werken. Wil je extra Kata training doen of wat extra op de trapkussens trainen; dan kan dat.

Voorafgaande aan het examen voor de zwarte band zijn er 10 niveaus (Kyugraden) die worden aangegeven door de kleur band (of een streep op een band). Een kort overzicht: je begint met een witte band en door trainen en het afleggen van tussentijdse examens bereikt men via de oranje, blauwe-, gele-, groene- en bruine band uiteindelijk het niveau waar men examen mag doen voor de zwarte band. Er zijn bij iedere bandkleur ook tussenliggende niveaus, waar een streep op de band kan worden behaald, zoals blauwe band met een gele streep, gele band met groene streep, enz. ). Er wordt wel eens gesteld dat de kyugraden de lessen zijn, de zwarte band vergelijkbaar is met het behalen van het rijbewijs en alle dangraden ervaringsjaren zijn waarin je Karate echt leert doorgronden, je je technieken nog meer verbetert en aan derden door kunt geven. Na het behalen van de zwarte band kunnen hogere examens worden afgelegd. Iedere behaalde hogere graad wordt aangeduid met een extra gouden streep op de band (bijvoorbeeld een Sensei heeft 4 gouden strepen op zijn gordel om aan te geven dat hij in het bezit is van een 'Yondan' oftewel 4e dan). Alleen als leerlingen voldoen aan internationaal bepaalde exameneisen en voldoende voldoen aan de trainingen kunnen zij een volgende graad behalen. Het is dus niet vanzelfsprekend dat men na bepaalde perioden er een graad bij krijgt; iedere graad dient dus te worden verdiend. Op deze manier leren onze leerlingen snel dat doorzettingsvermogen en hard werken worden beloond.

De zwarte band is de meest begeerde en voor velen een doel. Zelfs degenen die geen Karate beoefenen kennen de term 'zwarte band'; dat staat immers voor iemand die van wanten weet. Iedereen wil er een, maar niet iedereen heeft het doorzettingsvermogen er ook uiteindelijk een te verdienen.

Kyokushin Karate lessen bestaan onder meer uit:
  • Warming-up, conditietraining en spierversterkende oefeningen
  • Kihon: Karate basistraining, onder meer bestaande uit trappen, stoten en blokkeringen
  • Kata; het aanleren van verplichte vormen, aaneenschakeling van trappen, stoten en blokkeringen in vastgelegde volgorde
  • Kumite; sparring / vrij vechten, zowel met- als zonder tegenstanders
  • Trainen met trap / stootkussens
  • Zelfverdediging; met onder meer trappen, stoten, knietjes, ellebogen, grepen, worpen
  • Extra trainingen (voor de liefhebbers): oa wedstrijdtraining en Tameshiwari (breektesten)
  • Wedstrijdtraining; zowel in Kata als Kumite deze trainingen vinden (voor de liefhebbers) vaak ook plaats op andere sportscholen in andere delen van het land
Wij werken regelmatig prettig samen met diverse andere sportscholen en sportorganisaties. Leden van onze Karate school kunnen (uiteraard geen verplichting) daarom onder meer deelnemen aan de volgende buitenschoolse activiteiten: wedstrijden, seminars, strandtraining, nachttraining, trainingsweekenden, zomerkampen (zowel in Nederland als in het buitenland), winterkamp

Translate the website

Karate Kids Corner
Schoolkarate

Wij werken mee aan het project
Schoolkarate
op basis- en middelbare scholen
Foto album

Wedstrijdtraining Ruud Muller Shihan
Wedstrijdtraining Ruud Muller Shihan