De weg naar de zwarte band...

Karate beoefenen betekent trainen met een doel. Een van die doelen kan zijn ooit de zwarte band te behalen. Vergelijk het met het nemen van rijles, waar het doel het behalen van een rijvaardigheidsbewijs / rijbewijs is of het volgen van een schoolopleiding met als doel het diploma.

Tussentijdse examens
Op weg naar de zwarte band zul je tussentijds examens af dienen te leggen. Net als op school heeft ieder hoger examen weer meer en/of moeilijkere oefenstof. Dit is vergelijkbaar met een schoolopleiding; zodra je een klas hoger komt dien je moeilijkere oefenstof eigen te maken. Het eerste examen kun je al afleggen na zo'n 3 maanden trainen (zie schema hieronder).

Periode tussen examens
Hoe langer je Karate beoefent, hoe hoger de graad / band, hoe langer de periode tussen de examens kan zijn. Tussen de eerste examens kan 3 a 4 maanden zitten, bij de hogere banden kan daar wel een half jaar tot een jaar tussen zitten. Bij dangraden (hogere zwarte banden) kan daar zelfs jaren tussen zitten. Dat zijn ervaringsjaren. Dit kunnen we vergelijken met piloten die aan een minimaal aantal vlieguren dienen te voldoen voordat zij hun brevet kunnen behalen. Ook in Karate dien je een aantal trainingsuren te hebben volmaakt.

Trainingsuren per week
De tijd tussen de examens kan ook worden beïnvloed door het aantal trainingsuren per week. Het is begrijpelijk dat iemand die 3x per week traint sneller vordert dan iemand die 1x per week traint. Dit houdt in dat degene met de meeste trainingsuren eerder examen kan afleggen dan degene die minder heeft getraind.

Toch gaat dat niet altijd op. Zo kan iemand aanleg hebben of totaal niet; zo kan iemand veel thuis trainen of alleen op de sportschool. Ook kennis van de Japanse terminologie is belangrijk en kan thuis worden geoefend, maar ook extra conditietraining (zoals hardlopen, opdrukken, buikspieren, squats ), Ippon Kumites en kata's zijn onderdelen die je zelf of thuis kunt oefenen en ten goede komen aan het sneller vorderen.

Leren met behulp van internet
Het is tegenwoordig een stuk makkelijker geworden Karate te leren; 100 jaar geleden waren er geen Karate boeken met plaatjes, tekst en uitleg; tegenwoordig hebben we vele hulpmiddelen; boeken, video's. DVD's, internet, Youtube etcetera. Maar vergeet niet dat dat slechts hulpmiddelen zijn; het echte werk leer je in de Dojo (sportzaal); daar krijg je les, wordt kritisch naar je vorderingen gekeken, krijg je begeleiding, krijg je aanwijzingen en kun je met partners oefenen.

Verschillende niveaus
Bij Kyokushin beoefenaars kunnen we aan de kleur van de banden zien tot welk niveau men gevorderd is. Tijdens ieder examen dient men zich te bewijzen middels vastgestelde en verplichte exameneisen. Deze bestaan onder meer uit onderdelen als kihon (basis technieken), kumite (vechten met tegenstanders), kata (uit het hoofd geleerde vastgestelde vormen) en tameshiwari (breektesten; het breken van stenen, dakpannen, planken, honkbalknuppels et cetera).
Bandvolgorde bij Kyokushin Karate is: Wit, Oranje, Blauw, Geel, Groen, Bruin, Zwart. Judo (en semi contact Karate) hanteren een andere bandvolgorde: Wit, Geel, Oranje, Groen, Blauw, Bruin, Zwart 

Examentraining in de Dojo

Examens en graden

Voorafgaande aan het examen voor de zwarte band zijn er 10 niveaus (Kyugraden) die worden aangegeven door de kleur van band (of een streep op een band).

Op weg naar de zwarte band...
Een kort overzicht: je begint met een witte band en door trainen en het afleggen van tussentijdse examens bereikt men via de oranje, blauwe-, gele-, groene- en bruine band uiteindelijk het niveau waar men examen mag doen voor de zwarte band.

Er zijn bij iedere bandkleur ook tussenliggende niveaus, waar een streep op de band kan worden behaald, zoals blauwe band met een gele streep, gele band met groene streep, enz. ).

...en daar voorbij.
Er wordt wel eens gesteld dat de kyugraden de lessen zijn, de zwarte band vergelijkbaar is met het behalen van het rijbewijs en alle dangraden ervaringsjaren zijn waarin je Karate echt leert doorgronden, je je technieken nog meer verbetert en aan derden door kunt geven.

Na het behalen van de zwarte band kunnen hogere examens worden afgelegd. Iedere behaalde hogere graad wordt aangeduid met een extra gouden streep op de band (bijvoorbeeld een Sensei heeft 4 gouden strepen op zijn gordel om aan te geven dat hij in het bezit is van een 'Yondan' oftewel 4e dan).

Internationale eisen
Alleen als leerlingen voldoen aan internationaal bepaalde exameneisen en voldoende voldoen aan de trainingen kunnen zij een volgende graad behalen. Het is dus niet vanzelfsprekend dat men na bepaalde perioden er een graad bij krijgt; iedere graad dient dus te worden verdiend. Op deze manier leren onze leerlingen snel dat doorzettingsvermogen en hard werken worden beloond.

De zwarte band is de meest begeerde en voor velen een doel. Zelfs degenen die geen Karate beoefenen kennen de term 'zwarte band'; dat staat immers voor iemand die van wanten weet. Iedereen wil er een, maar niet iedereen heeft het doorzettingsvermogen er ook uiteindelijk een te verdienen.

Shinsa, Promotie tests, worden doorgaans 3 a 4x per jaar gepland. Studenten kunnen, zodra zij daar aan toe zijn, op die dagen worden getest voor hun volgende graad / band. Niet alleen de testdag is van belang; ook de trainingsperiode voorafgaand telt (als een soort tentamen) mee, dus altijd hard trainen en de trainingen op regelmatige basis bezoeken is het devies!

Voor de jeugd
Daar de exameneisen steeds uitgebreider en complexer worden zijn deze voor jeugd (over dezelfde periode) verdeeld over meerdere examens. Zo zijn er ook jeugdbanden met 2 strepen.

Kleuren banden

Volwassenen en oudere jeugd

Beginner witte band
10e Kyu oranje band
9e Kyu oranje band met blauwe streep
8e Kyu  blauwe band
7e Kyu blauwe band met gele streep
6e Kyu gele band
5e Kyu gele band met groene streep
4e Kyu groene band
3e Kyu groene band met bruine streep
2e Kyu bruine band
1e Kyu bruine band met zwarte streep
1e Dan zwarte band met 1 gouden streep (Sempai)
2e Dan zwarte band met 2 gouden strepen
3e Dan zwarte band met 3 gouden strepen (Sensei)
4e Dan zwarte band met 4 gouden strepen
5e Dan

zwarte band met 5 gouden strepen (Shihan)

6e Dan

zwarte band met 6 gouden strepen of rood/wit geblokte band

7e Dan zwarte band met 7 gouden strepen of rood/wit geblokte band
8e Dan zwarte band met 8 gouden strepen of rood/wit geblokte band
9e Dan zwarte band met 9 gouden strepen of rood/wit geblokte band
10e Dan zwarte band met 10 gouden strepen of rood/wit geblokte band

Jeugd vanaf 6 jaar

Beginner witte band
witte band met 1 oranje of zwarte streep
10e Kyu oranje band
9e Kyu oranje band met blauwe streep
oranje band met 2 blauwe, witte of zwarte strepen
8e Kyu blauwe band
blauwe band met gele streep
7e Kyu blauwe band met 2 gele, witte of zwarte strepen
6de Kyu

gele band

gele band met groene streep

5e Kyu

gele band met 2 groene, witte of zwarte strepen

4e Kyu

groene band

groene band met bruine streep

3e Kyu

groene band met 2 witte of zwarte strepen

2e Kyu

bruine band

bruine band met zwarte streep

1e Kyu

bruine band met 2 witte of zwarte strepen

Exameneisen

Indicatie trainingsduur per examen

Hieronder vind je een Indicatie van de minimale trainingsduur om voor een volgende graad / volgend examen in aanmerking te komen. Er kunnen uitzonderingen voorkomen; zoals personen die naast de lesuren ook veel thuis trainen, personen die al een andere Karatestijl of andere Martial Art hebben beoefend en daardoor een voorsprong hebben op beginners. Uiteraard is een en ander ook afhankelijk van aanleg en hoe vaak men per week / maand traint.

                                      Graad

10e Kyu

9e Kyu

8e Kyu

7e Kyu

6e Kyu

5e Kyu

4e Kyu

3e Kyu

2e Kyu

1e Kyu

1e Dan

2e Dan

3e Dan

4e Dan

5e Dan

6e Dan

Minimale trainingsduur sinds vorig examen

- - -

3 maanden (40 lessen)

3 maanden (46 lessen)

4 maanden (54 lessen)

4 maanden (60 lessen)

4 maanden (66 lessen)

6 maanden (80 lessen)

6 maanden (90 lessen)

6 maanden (104 lessen)

6 maanden (130 lessen)

12 maanden (300 lessen

24 maanden

36 maanden

48 maanden

60 maanden

72 maanden

Minimale tijdsduur dat je karate beoefent

3 maanden (30 lessen)

6 maanden (70 lessen)

9 maanden (116 lessen)

12 maanden (170 lessen)

15 maanden (230 lessen)

18 maanden (196 lessen)

24 maanden (376 lessen)

30 maanden (466 lessen)

36 maanden (570 lessen)

42 maanden (700 lessen)

54 maanden (1000 lessen)

Delen

© 2017 Karateschool Hilversum