Yakusoku kumite

Kumite

'ontmoetende handen'

Kumite 

Kumite is een belangrijk onderdeel van Karate; met name binnen onze stijl Kyokushin Karate. Kumite, het Japanse woord voor ‘gevecht’ of 'sparren', is een onderdeel van Karate waarin men met een partner traint of vecht. 

Kumite in Kyokushin is geen ‘tikkertje’ spelen. Er mag hard, maar wel sportief en met de juiste instelling, geraakt worden. In Japan zegt de tegenstander die hard geraakt wordt ‘dank je wel dat je me op mijn zwakke plekken wijst’ tegen zijn tegenstander. En dat is natuurlijk zo. Alleen in de praktijk zul je (of  je tegenstander) je zwakke plekken ontdekken. Een reden om daar harder op te trainen. Een wijs leraar zei ooit: ‘Maak van je zwakste plek je sterkste plek en je zult iedereen verslaan’.

Er zijn in principe 2 vormen:
A: De leervorm
B: Het vrije gevecht

Yakusoku Kumite: de leervorm

De leervorm waar door de aanvallende persoon één (of meerdere) van tevoren afgesproken aanval(len) wordt uitgevoerd en de andere persoon daar als tegenactie een verdediging en countertechniek uit dient te voeren.

Dit kan als 1-stapsoefening (ippon kumite) of 3-stapsoefening (sanbon kumite) worden uitgevoerd.

Hier kun je je optimaal leren verdedigen tegen een bepaalde aanval. Eveneens krijg je een betere ‘timing’ en leer je de afstand tussen jezelf en je tegenstander te beoordelen / in te schatten zodat je effectiever leert verdedigen en aanvallen.

Jiyu Kumite: het vrije gevecht

Het vrij sparren of vrije gevecht waarbij men alle (geoorloofde) technieken mag uitvoeren. Dit noemen we Jissen of Jiyu kumite en is de voorbereiding/ wedstrijd-training voor het vechten op een toernooi. Jiyu kumite is een belangrijk en verplicht onderdeel tijdens examens. Het behalen van een hogere graad/band is mede afhankelijk van je vechtprestaties en fighting spirit. Deze vorm van kumite is het in praktijk brengen van het geleerde (kihon/basistechnieken en kata/ verplichte vormen). Tijdens de Jiyu kumite kun je de effectiviteit van de geleerde technieken/combinaties testen. Tijdens het sparren wordt geadviseerd dat er beschermers worden gedragen. Jiyu kumite is vergelijkbaar met autorijden. Hoe vaker en hoe langer je het doet hoe meer ervaren je wordt. 

©2017 Karateschool Hilversum

Delen